Thursday 6 May 2010

Bun Pandan Kak Noor Masri





BUN PANDAN
Sumber: Kak NoorMasri & Resepi Diana



Bahan-bahan doh:
400 g tepung roti (strong white bread flour) - D guna 350 gram tepung roti dan 50 gram tepung superfine
(Nani guna tepung gandum biasa)
2 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
70g - 80 g gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air pandan - suam
(Nani gantikan dengan air suam kalu nak buat bun biasa)

sket susu segar (1 sudu besar)- utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti
Cara membuat doh:

1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
2. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air pandan dan telur.
3. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut.
4. Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic (walaupun doh ni agak melekit pd mulanya JGN tambah sebarang tepung)
5. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
6. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
7. Kemudian bahagikan doh tersbt kpd beberapa bahagian seberat 50-60g g setiap bahagian pastu bulat2kan..susun dlm loyang yg dilapik dgn kertas minyak atau disapu majerin jarak antara satu sama lain jgn terlampau jauh supaya bila kembang doh tu akan bercantum sesama sendiri.
8. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula.
9. Panaskan oven pd suhu 190-200'C, sapu roti dgn susu segar kemudian bakar selama 15-20 min atau sehingga keperangan. (Kat oven Sudan, 170C dah ok)
10. Angkat, sapu dgn mentega cair. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)



(Note: If you are using breadmaker, please proceed to dump everything according to the manufacturer's guidelines and walllahhhh!!!)

No comments: